Stolica Irlandii kojarzy nam się głównie z miejscem, gdzie można wyjechać do pracy, a w mniejszym stopniu z turystyką. Tymczasem jest to bardzo atrakcyjny cel podróży ze względu na bogatą historię i kulturę.
Nietrudno tam dotrzeć – między Polską a Irlandią jest wiele połączeń lotniczych, a lotnisko znajduje się 10 km od centrum miasta. Po mieście i okolicach możemy się poruszać którymś z licznych autobusów i tramwajów, a także koleją podmiejską DART i Commuter.
Miłośnikom zwiedzania można oczywiście polecić liczne zabytki, z których najstarsze to: XIII-wieczny Zamek Dubliński, przebudowany w XVIII wieku, katedra Kościoła Chrystusowego z 1172 r. i katedra św. Patryka z 1270 r., a także kościół św. Audoena z XII wieku. Koniecznie trzeba odwiedzić Trinity College – uniwersytet założony w XVI wieku przez królową Elżbietę I. Na uwagę zasługuje zwłaszcza jego biblioteka, gdzie można obejrzeć średniowieczne manuskrypty, w tym słynną Księgę z Kells, pochodzącą z ok. 800 roku, uznawaną za jeden z największych skarbów Irlandii i najwspanialszych manuskryptów, jakie się zachowały do naszych czasów. Uczelnia ta może się poszczycić wieloma sławnymi absolwentami, takimi jak Oscar Wilde, Jonathan Swift czy Samuel Beckett. Niedaleko znajdują się również: Galeria Narodowa z dziełami m.in. Rubensa, Velasqueza, Vermeera czy Picassa, oraz Muzeum Archeologiczne i Historyczne Muzeum Narodowego z siedmioma stałymi wystawami, z których część poświęcona jest historii Irlandii, ale można tam zobaczyć także eksponaty ze starożytnego Egiptu.
Miłośnicy piwa i whiskey (tak w Irlandii zapisuje się to słowo) zapewne chętnie wybiorą się do browaru Guinness oraz do destylarni Jameson, gdzie można prześledzić proces produkcji tych słynnych alkoholi, poznać ich historię oraz oczywiście ich spróbować. Jeśli chcemy doświadczyć klimatu lokalnych barów i pubów oraz posłuchać tradycyjnej muzyki, warto się wybrać do dzielnicy Temple Bar. By poznać kuchnię irlandzką, najlepiej spróbować dań serwowanych w pubach. Charakterystyczne potrawy to fish’n’chips – ryba z frytkami, chowder – zupa rybna, boxty – placki ziemniaczane z różnymi farszami, a na słodko apple crumble – deser jabłkowy z kruszonką, nieco przypominający szarlotkę.