Sztuka kulinarna to jeden z ważnych aspektów, który pozwala poznać dziedzictwo kulturowe danego kraju. Dlatego tak wiele osób zwiedzanie Włoch zaczyna od spróbowania pizzy, Francji od skosztowania ślimaków, a Japonii od ramenu. Wyjaśniamy, czym jest turystyka kulinarna i co obejmuje.
Doświadczanie nieznanej kultury może obejmować nie tylko zwiedzanie zabytków, czytanie o historii czy kontakty z lokalnymi mieszkańcami. Wybierając się za granicę, warto również poświęcić czas na to, co obecne w każdej kulturze od wieków, czyli próbowanie tradycyjnych dań i tym samym poznawanie świat nie tylko za pomocą widoków czy odgłosów, ale również smaków i zapachów.
Turystyka kulinarna – co to takiego?
Turystyka kulinarna to element turystyki kulturowej, która obejmuje smakowanie potraw i produktów regionalnych przy okazji zwiedzania danego miejsca.
Kulinarny turysta chce jak najlepiej zagłębić się w lokalną kulturę, poznając ją również zmysłem węchu i smaku. Często wymaga to zejścia z utartych szlaków, nawiązania relacji z mieszkańcami i spróbowania ich codziennego życia.
Turystyka kulinarna polega na takim zaplanowaniu szlaku podróżniczego, aby mieć jak najwięcej okazji do spróbowania lokalnych przysmaków. Mogą to być wizyty w polecanych restauracjach, uczestnictwo w festiwalach kulinarnych i warsztatach z gotowania, ale także samodzielne zakupy w sklepach spożywczych czy na targach. Kulinarni podróżnicy często też odwiedzają miejsca, gdzie rzemieślnicy w tradycyjny sposób wytwarzają różne produkty. Można ich spotkać w gospodarstwach agroturystycznych, winiarniach, destylarniach, browarach, wędzarniach, palarniach kawy czy na plantacjach herbaty.
Osoba zainteresowana tego typu podróżowaniem często zamiast magnesów, pocztówek czy innych gadżetów przywozi sobie i bliskim unikalne dla danego regionu przyprawy, a także kubki, spodki, miski czy talerze, które pomogą w domu odtworzyć smaki odwiedzonego kraju.
Jak poznawać inne kraje przez dziedzictwo kulinarne?
Aby rozpocząć swoją przygodę z turystyką kulinarną, warto zacząć od kraju, który słynie z wyjątkowych przysmaków. W Europie warto odwiedzić Włochy lub Francję, a z dalszych miejsc Tajlandię, Indie albo Japonię.
Jeśli wybierzemy interesujący nas region, to dostosujmy plan zwiedzania właśnie pod atrakcje kulinarne. W internecie bez problemu można znaleźć rekomendacje ciekawych barów, kawiarni i restauracji, które serwują wyjątkowe smakołyki. Najlepiej szukać na portalach społecznościowych, blogach i vlogach kulinarnych.
Można również najpierw zrobić listę dań, których chcielibyśmy w danym miejscu spróbować i pod tym kątem szukać miejsc, które je oferują. Oprócz samej jakości jedzenia warto zwracać uwagę również na klimat, bo jest to naprawdę ważny element turystyki kulinarnej.
Tajski pad-thai najlepiej bowiem smakuje wprost z ulicznego stoiska, espresso w duecie z pistacjowym rogalikiem pod fontanną di Trevi, a owoce morza w restauracji z urzekającym widokiem na morze.
Planując wyjazd, warto dokładnie sprawdzić typowo turystyczne miejsca. Często panują w nich zawyżone ceny, a kolejki są ogromne. Jeśli poświęcimy dłuższą chwilę na rozeznanie, może się okazać, że w okolicy znajdziemy miejsce z równie dobrym jedzeniem, ale tańsze i bez konieczności stania w kolejce.